Na MSJ na mostíku HS 100 vo finále ani jeden Slovák, výsledky

06.02.2009 Celý región

Štrbské Pleso 5. februára (TASR) - Do druhého finálového kola nepostúpil na MSJ ani jeden zo štvorice slovenských skokanov.
Na mostíku HS 100 mal k postupujúcej tridsiatke najbližšie Tomáš Zmoray, no Štrbské Pleso mu účasť v elitnej skupinke nedoprialo a obsadil 33. miesto, tri body za 30. miestom. Vo finále vládol zlatý Rakúšan Lukas Müller pred Poliakom Maciejom Kotom a Fínom Ville Larintom.

V Areáli snov počasie zimu nepripomínalo, s teplotou nad bodom mrazu sa sneh topil a menil štruktúru, aj keď mostíky a okolité svahy si bielu farbu zachovali. Oproti združenárom už z hmly ubudlo, a tak sa mohlo 83 štartujúcich z 25 krajín lepšie sústrediť na ohrozovanie kritického bodu mostíka 90 metrov.

"Vietor sa trochu točí, uvidíme, či mi 87 metrov postačí k postupu, " povedal 19-ročný Tomáš Zmoray po svojom úvodnom súťažnom skoku. "Podmienky máme lepšie ako predpoludním združenári, hmla sa rozplynula, no neustále nepríjemne fúka. "

Zmoray po dopade krútil nespokojne hlavou a mal aj prečo, na HS 100 si v minulosti skočil osobák 103 metrov. "Trochu som sa prepadol za odrazom dopredu, príliš som sa za lyžami ponáhľal. A ani správny vietor mi nezafúkal, neustále sa točil. Chcel som jednoznačne dosiahnuť viac ako 87 metrov, minimálne prekonať kritický bod 90. Nie som spokojný, možno tá chybička sa podpísala pod slabšie metre. Teraz preladím na inú strunu, hlavne sa chcem sústrediť na techniku, zlepšiť odraz. "

Zmoray sa stal v tejto sezóne už dosť známym. "Aj preto som si kládol pred seba cieľ byť aspoň vo finálovom kole. V tejto sezóne si chcem v jej závere zaskákať v Planici na mamuťom mostíku a trochu si zalietať. Z Kulmu mám osobák 157,5 metra a chcel by som ho prekonať. Lety a skoky, to je veľký rozdiel, je to hlavne o technike a o tom, kto ako vie lietať. O odvahe to nie je, skokani s tým problémy nemajú. "

Milan Filipko, tréner Tomáša Zmoraya i ďalších slovenských mladých reprezentantov: "Z umiestenia Tomáša Zmoraya som sklamaný, ale nemôžem mu absolútne nič vyčítať, skočil veľmi dobre, no chýbalo mu kus športového šťastia, hlavne aby mal lepšie poveternostné podmienky. Možno sa pri odraze, ako sám hovoril, príliš nahol dopredu, no v tom to až tak nebolo, skočil na vysokej úrovni. Už v tréningoch sa ukazoval veľmi dobre, aj v skúšobnom kole, odhadoval som ho na umiestenie okolo dvadsiatky. Štartovné pole bolo veľmi vyrovnané a naozaj záležalo od daného okamihu. Ambície sme mali primerane veľké, v prvom rade byť vo finále. Musíme dať hlavy hore, cez víkend štartujeme na Kontinentálnom pohári v Zakopanom a prípravu budeme ladiť na majstrovstvá sveta v Liberci. V tejto sezóne urobil značný pokrok a ja verím, že v tomto trende bude pokračovať. Raz sa možno dočkáme konštatovania, že máme opäť úspešného skokana. "

Silné a slabé stránky Tomáša Zmoraya podľa trénera. "Slabšou je psychika, silnou pohybové schopnosti, presnejšie výbušná sila, drobnejšie chyby sa nájdu v technike, v stabilizácii výkonnosti. Dnes to bolo o jednom skoku, buď to vyjde, alebo nie, nám to nevyšlo. "

V sezóne sa už meno Zmoray začalo skloňovať. "On len začína, treba to chápať, ja keby som bol laik, hovoril by som o sklamaní, ako tréner však musím zdôrazniť, že podal naozaj dobrý výkon. Na tridsiatku najlepších stačilo málo a splnila by sa túžba, ktorú sme si pred sezónou stanovili. "

Milan Filipko dohliadal v role kouča aj na ďalších svojich zverencov. "Prekvapil ma Denis Šindler. V trénigoch ukazoval slabšie skoky, v súťaži solídne. Trochu ma sklamal Matúš Mistrík, očakával som viac, hlavne preto, že už má niekoľko štartov za sebou v Kontinentálnom pohári. Domnieval som sa že by sa mohol pohybovať okolo 40. miesta. Patrik Lichý len začína, je úplný nováčik, vlani ešte tento mostík HS 100 nezvládal, no teraz sa výkonnostne posunul a dúfam, že sa nakopne do budúcnosti. Chlapci majú aj naďalej obrovské resty v príprave, v životospráve i v technike, na tomto musíme ďalej pracovať. Sú perspektívni, ak budú mať v našich podmienkach, určite nie profesionálnych, taký prístup, že sa profesionálom vyrovnajú, alebo aspoň priblížia, môžu dosiahnuť veľa. "

Nejaký skokanský strop u svojich zverencov tréner Milan Filipko neurčuje. "Podmienky sa nám zlepšujú, verím, že bude lepšie. Strop sa dá ťažko odhadnúť, verím však, že Tomáš Zmoray bude v budúcnosti siahať aj na body do Svetového pohára. A lákajú ho aj lety, konkrétne finále SP v Planici, prípravu tomu aj prispôsobíme. Lety v Kulme už zažil a bol to pre neho obrovský zážitok, skočil si aj osobák, tam ho to psychicky nakoplo smerom na tieto MSJ. "

Výsledky

skoky na mostíku HS 100
1. Lukas Müller (Rak. ) 253,0 (93,0+98,0)
2. Maciej Kot (Poľ. ) 249,0 (92,5+96,5)
3. Ville Larinto (Fín. ) 246,0 (90,0+97,0)
4. Pascal Bodmer (Nem. ) 244,5 (91,0+96,5)
5. Čestmír Kožíšek (ČR) 239,5 (91,0+94,0)
6. Peter Prevc 239,0 (93,0+91,5)
...
v kvalifikácii 33. Tomáš Zmoray 106,0 (87,0)
56. Matúš Mistrík 89,0 (79,5)
59. Denis Šindler (všetci SR) 87,5 (79,0)
Patrika Lichého diskvalifikovali za nadmernosť kombinézy
 

Vyberte región